Nieuws

Jaarlijkse klompenkeuring in Sint-Oedenrode: ‘De klomp is een stoer product’

SINT-OEDENRODE - De jaarlijkse nationale klompenkeuring is een serieus precisiewerkje. Vrijdag bogen drie juryleden zich bij Helden van Kien over veertig inzendingen van machinale en handmatig gemaakte klompen.

Lees verder op de site van het Eindhovens Dagblad


13 april 2019 tijdens Klompendag in Schijndel: Klompenmakerij Van Kaathoven viert 100ste verjaardag met open dag

Klompenmakerij Van Kaathoven aan de Kortweg 7 in Schijndel bestaat honderd jaar. Met Hennie van Kaathoven aan het roer is nu de derde generatie klompenmakers in het bedrijf actief. Om deze mijlpaal te vieren, houdt de klompenmakerij op 13 april 2019 een open dag tijdens de Klompendag in Schijndel. Dan is iedereen welkom.

De verjaardag gaat zaterdag a.s. om 11.00 uur van start met de onthulling van een kunstwerk door burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad. Daarna kunnen bezoekers tot 16.00 uur meedoen aan verschillende rondleidingen of demonstraties bijwonen. Zo laat Carel Jeuken zien hoe klompen zowel machinaal als ambachtelijk worden gemaakt. Verder zijn de heemkundeverenigingen van Boxtel en Schijndel vertegenwoordigd om belangstellenden te vertellen over de historie van de Meierij. Ook aan de kinderen is gedacht, want de hele dag door kunnen ze leuke spelletjes doen.

Drie generaties
Klompenmakerij Van Kaathoven – samen met Klompenmakerij Traa uit Liempde de laatste klompenmaker in Nationaal Landschap Het Groene Woud – werd in april 1919 opgericht door Driek van Kaathoven jr. Hij maakte zijn klompen volledig met de hand; de exemplaren voor dagelijks gebruik bleven ongeschilderd en alleen de ‘zondagse’ klompen gaf hij een geel kleurtje, soms met versieringen. De handmatige fabricage veranderde toen Drieks broer Bert – eveneens klompenmaker, maar dan aan de Boxtelseweg in Schijndel – een aantal machines aanschafte. Driek mocht daar gebruik van maken en vanaf dat moment waren ook de klompen van Driek machinaal ‘gedraaid’. Drieks zoons Harrie, Jan en Ad namen na verloop van tijd de fabriek over. Na het overlijden van Jan en Harrie bleef Ad als klompenmaker actief, samen met zijn zoon Hennie die het bedrijf in 1996 volledig overnam.

100 paar per dag
Hennie runt zijn zaak met succes. Samen met medewerker Jo Manders maakt hij ongeveer honderd paar klompen per dag. Die vinden hun weg onder meer naar agrariërs en stratenmakers. Een logische verklaring: klompen zijn droog, warm, veilig en goedkoop. Verder is de souvenirbranche een belangrijk afnemer van de Schijndelse klompenmakerij.

Klompenbeleefroute
Op donderdag 25 april is Klompenfabriek Van Kaathoven opnieuw het decor van een feestje. Dan wordt om 16.00 uur de Klompenbeleefroute in Schijndel geopend met Van Kaathoven als startpunt.

APRIL KLOMPENMAAND 2019
DE OPEN DAG BIJ KLOMPENMAKERIJ VAN KAATHOVEN VINDT PLAATS IN HET KADER VAN APRIL KLOMPENMAAND. DEZE MAAND STAAN IN NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD TAL VAN BIJZONDERE ACTIVITEITEN OP DE AGENDA OM HET THEMA ‘BRABANTSE KLOMP & BRABANTS POPULIERENLANDSCHA’ TE BELICHTEN. APRIL KLOMPENMAAND IS EEN INITIATIEF VAN STICHTING BRABANTSE KLOMP EN WORDT ONDERSTEUND DOOR HET GROENE WOUD. MEER INFORMATIE OVER ALLE ACTIVITEITEN VINDT U HIER.


Ledenvergadering 23 maart

Op vrijdag 23 maart jl was er een ledenvergadering bij Fam van der Meulen, de Eenrumer Klompen. Samen hebben we die dag ook een uitstapje gemaakt.


Gelezen in het EIndhovens Dagblad van 7 november 2018

Klik op het artikel voor een grotere versie


Klompenmakersdag 2018

Op vrijdag 5 oktober wordt de klompenmakersdag gehouden. Klik hier voor informatie en uitnodiging klompenmakersdag 2018


Reportage klokhuis

Het klokhuis heeft een reportage gemaakt over hoe klomen gemaakt worden. Deze kun je hier bekijken, even doorspoelen naar 11:30


Mooie verzameling krantenartikelen van Harrie van Kuijk

Harrie van Kuijk heeft diverse krantenartikelen verzameld over de Klompenbeurs in Sint-Oedenrode. Deze zijn via deze link te bekijken.


Scherp oog voor de beste klomp

Sint-Oedenrode - De 86e Klompenkeuring vond vanmiddag plaats in De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode. Van de elf machinale klompenmakers die ons land rijk is, hebben vijf bedrijven hun beste klompen gekwalificeerd. De deelnemers strijden met hun klompen om de eer én om de wisseltrofee in de vorm van De Zilveren Klomp.

Lees verder op de site van MooiRooi


Alle ballen op de klomp in Het Groene Woud

SINT-OEDENRODE - Ondernemers in het gebied van Het Groene Woud - de driehoek tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch - kunnen participeren in de Brabantse Klompenbeleefroute.

Lees verder op de site het ED


Paul Nijhuis opnieuw winnaar Zilveren Klomp

Sint-Oedenrode - De Zilveren Klomp, de prijs voor de beste machinale klompenmaker van Nederland, is zojuist uitgereikt in De Beurs, tijdens de jaarlijkse Klompenbeurs. Paul Nijhuis ging er met de prijs vandoor. Aan wethouder Coby van der Pas- van Nuland de eer om het wisseltrofee te overhandigen. Daarnaast is de Zilveren Effer gewonnen door Gerald Getkate.

Lees verder op de site van MooiRooi


Brabants Bont over de Klompenkeuring

Het programma Brabants Bont van Omroep Brabant besteedds aandacht aan de Klompenkeuring. Hieronder is dat item te bekijken


Overlijden Bertie van de Wiel

14 April is Bertie van de Wiel overleden.
Bertie is meerdere jaren als penningmeester verbonden geweest aan het NVK.
Klik op de rouwkaart voor een grotere versie


Theo van Geffen overleden

Klik op het gedachtenisprentje voor een grotere versie


Klik op het artikel voor een grotere versie


Foto's klompenmakerscontactdag 2016

De foto's van de klompenmakerscontactdag 2016 zijn hier te bekijken.

Uitreiking zilveren effer op het Gemeentehuis

Sint-Oedenrode - Vanochtend werd opnieuw de zilveren effer uitgereikt op het Gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Opnieuw omdat er bij de vorige uitreiking in de Beurs een misverstand was ontstaan over het winnende ingezonden paar. Om die reden mocht nu Martin Dijkman zich de terechte winnaar noemen. Reden om hem uit te nodigen op het Gemeentehuis.

Lees verder op de site van MooiRooi


Klik op het artikel voor een grotere versie


Diskwalificatie klompenkeuring Sint-Oedenrode wegens twaalf jaar oude klompen

SINT-OEDENRODE - Beroering in klompenmakersland. Het paar handgemaakte klompen dat twee weken geleden de jaarlijkse klompenkeuring in Sint-Oedenrode won, is achteraf gediskwalificeerd. Het houten ambachtswerk van klompenmaker Beekhuiszen uit Eemnes bleek twaalf jaar geleden ook al ter keuring te zijn aangeboden.

Lees verder op de site van het Eindhovens Dagblad


Klik op het artikel voor een grotere versie


Europese Promotiedagen handmatig klompen maken te Enter

De besturen van de stichting Oudheidkamer Enter (Enters Erfgoed) en de European Wooden Shoes Foundation (EWSF) nodigen u graag uit een bezoek te brengen aan de EUROPESE PROMOTIEDAGEN HANDMATIG KLOMPEN MAKEN op 11 en 12 augustus 2016 op het marktplein te Enter

Bekijk hier de uitnodiging met meer informatie


Foto’s NVK vergadering en bijeenkomst bij Scherjons klompenmakerij te Noard Burgum in Friesland op 22 april

Klik hier om de foto’s van de NVK vergadering en bijeenkomst bij Scherjons klompenmakerij te Noard Burgum in Friesland op 22 april te bekijken.


Klik op het artikel voor een grotere versie


Cursussen in de aloude ambacht klompen maken in Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL - Met pijn in haar hart constateert Nicole van Aarle in haar klompenschuurtje aan de Helmondseweg 3a in Aarle-Rixtel dat de aloude ambacht klompen maken - behorend tot het nationaal immaterieel cultureel erfgoed - dreigt uit te sterven.

Lees verder op de site van het Eindhovens DagbladKlompenmakers Contactdag

Vrijdag 2 oktober is de Klompenmakers Contactdag weer gehouden. De fotograaf van De MooiRooiKrant is de gehele dag aanwezig geweest.

Op de site van MooiRooi.nl kunnen de foto's bekeken worden.


Oudste klompenmakerij gered


Gouden Handen, ambachten in Nederland

Ruim veertig ambachtslieden vertellen over hun ambacht met de passie van de meester. Van koperslager tot ornamentsnijder, van papierschepper tot henna kunstenaar, van graffiti artiest tot beensnijder. Hoe verschillend het ambacht ook is, de overeenkomst is het vakmanschap dat ze door jarenlange ervaring hebben opgebouwd. De persoonlijke verhalen met de mooie foto’s maken duidelijk dat ambachten niet verloren mogen gaan. Daarnaast geven twaalf opninieleiders hun mening over de betekenis van ambachten in de huidige tijd. Een bijzondere uitgave, speciaal voor het Jaar van het Ambacht. Ons NVK lid Martin Dijkman staat er in, zie onderstaand (door op de afbeelding te klikken verschijnt een grotere versie)


Theo ter Horst overleden

Op 5 mei is Theo ter Horst overleden. Hij was een klompenmaker die met de hand deed klompenmaken en vele prijzen heeft gewonnen, Hij was een jaarlijkse deelnemer aan de klompenkeuring in Sint-Oedenrode.


Harrie van der Vleuten overleden

Op 2 mei is Harrie van der Vleuten overleden. Hij was vele decennia lid van de NVK en heeft zijn medewerking verleend aan het maken van het Branche boek voor de klompenindustrie.

Onderstaand staat het gedachtenisprentje afgebeeld. Door op de afbeelding te klikken verschijnt er een grotere versie.


Koninklijke onderscheiding Ton Verheijen

Op 24 april 2015 is Ton (Anton) Verheijen uit Haaksbergen benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Zijn jarenlange inzet voor het cultureel immaterieel erfgoed van Nederland als klompenmaker & als molenaar alsmede zijn brede ondersteuning hierin hebben geleid dat Ton (Anton) Verheijen uit Haaksbergen op 24 april is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.
Ton neemt elk jaar deel aan de klompenkeuring in Sint-Oedenrode en is al vele jaren winnaar geworden

Hierbij feliciteren wij Ton en zijn vrouw Wilma van harte met deze terechte onderscheiding.
Klompenkeuring en klompenmakers contactdag 2014
Op 3 oktober is de jaarlijkse klompenmakers contactdag gehouden. Voorafgaand daaraan werd de klompenkeuring gehouden.

De foto's van de klompenmakerscontactdag 2014 zijn hier te bekijken.

De MooiRooi.nl besteedde met twee nieuwsberichten hier aandacht aan:
-Klompenkeuring.
-Klompenmakers contactdag.


Oud voorzitter op 87 jarige leeftijd overleden.

Op zondag 15 juni is onze oud voorzitter Karel van der Velden overleden


Karel van der Velden

 


Foto's Klompenmakerscontactdag 2013

De foto's van de klompenmakerscontactdag 2013 zijn hier te bekijken.


Klompenmakers te gast in kerkdienst


Deelnemers kerkdienst 6 oktober Martinuskerk Sint-Oedenrode.
Live uitgezonden op de TV. Klik hier om deze uitzending te bekijken


Het Ambacht van Machinaal Klompenmaken is op 4 oktober 2013 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

SINT-OEDENRODE - Naast de handgemaakte draagklomp staat nu ook de machinale draagklomp op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Erfgoed.

Dat maakte Ineke Strouken directeur van het Nederlands centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vrijdag bekend op de nationale klompenbeurs in Sint-Oedenrode

Lees verder op de site van het Eindhovens Dagblad.


Ineke Strouken overhandigt de plaquette aan Luc van den Tillaart, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers.


Klompenkeuring in het programma van Eefke Boelhouwers op Omroep Brabant

Dinsdag 1 oktober besteedde Eefke Boelhouwers in haar programma aandacht aan de klompenkeuring met o.a. een interview met Luc van den Tillaart.

De uitzending is hier te beluisteren. Het item over de klompenkeuring begint op 7 min en 25 sec.


Onthulling klompenboom

Op vrijdag 20 september is in Lennisheuvel (gem. Boxtel) de klompenboom onthult die gemaakt is door Katherien Hettema(Venray 1950)Foto's Luc van den Tillaart


Ontwerp
Populieren vormen een veelvoorkomende bomensoort in de omgeving van Liempde en Boxtel. Mijn ontwerp heeft daarom die boom als uitgangspunt gekregen.
De verwerking van een populier tot klomp is vandaag de dag gebaseerd op folklore, nog heel weinig mensen lopen er dagelijks op.
De verwerking van boom tot klomp is in het ontwerp verwerkt tot een soort totempaal in een stapeling van fases van dat productieproces.
Iedere tussenfase van het grove blok tot afgewerkte klomp krijgt een laag van onder naar boven, met in het bovenste gedeelte klompen in verschillende schoenmaten.
Zo vertegenwoordigen zij de verschillende mensen die ze zouden kunnen dragen, een ontmoeting van mannen, vrouwen, kinderen.
Omdat populieren vaak in rijen staan om een laan te vormen of in de berm van een weg, hoort het werk in ’n rij te worden geplaatst.


 


Nieuwe secretaris NVKTijdens de algemene ledenvergadering op 9 juni is met algemene stemmen mevr. Jet Klunder gekozen tot secretaris van onze vereniging.

Zij volgt hiermee Henk Schamp op die meer dan 20 jaar zijn beste diensten heeft gegeven aan onze vereniging.


Handmatig klompen maken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Op vrijdag 12 april 2013 wordt het ambacht van handmatig klompen maken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Het eeuwenoude ambacht dat over de hele wereld symbool is van Nederland, wordt nog maar door enkelen uitgeoefend. Dit handjevol klompenmakers heeft de handen ineengeslagen en ervoor gezorgd dat hun ambacht de erkenning heeft gekregen die hem toekomt. Zij gaan er de komende tijd voor zorgen dat het ambacht van handmatig klompen maken weer een toekomst heeft.

Bedreigd ambacht
Het ambacht van handmatig vervaardigen van klompen bestaat al heel lang in Nederland, de oudste klomp die is gevonden dateert uit de dertiende eeuw. Klompen waren een goedkoop en met weinig middelen te vervaardigen schoeisel, dat handig was bij het uitoefenen van het werk van boeren, vissers en arbeiders. Er zijn verschillen in uiterlijk van de klompen bekend tussen mannen- en vrouwenklompen, zondagse en doordeweekse klompen, tussen diverse regio’s, maar ook voor verschillende beroepen. Zo hadden klompen voor veenarbeiders een bredere onderkant, zodat ze niet snel wegzonken, en klompen voor vissers die hun netten herstelden, hadden een lange punt aan de voorkant om het net aan vast te maken.

Vroeger droegen veel mensen klompen, want leren schoenen waren duur. Pas in de loop van de twintigste eeuw, vooral na de Tweede Wereldoorlog, zijn Nederlanders massaal overgestapt op leren schoenen en zijn klompen steeds meer een toeristische bezienswaardigheid geworden. De honderden klompenmakers die Nederland vroeger telde, zijn geslonken tot enkele fabrieken en een handjevol ambachtslieden. Daarvan kunnen nog maar een paar mensen een draagbare klomp maken en bijvoorbeeld een bruidsklomp versieren.

Bron: MooiRooi.nl
Lees ook het artikel op de site van het Eindhovens Dagblad.


Klompen in uitzending 'Eilanders'

In het programma Eilanders van 26 februari is een mooi fragment te zien over klompen. Deze uitzendeing is de bekijken via de volgende link: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1328610. Het fragment begint bij 3 min. 46 sec.


Kadoklompen populair in binnen- en buitenland.


De MooiRooiKrant 20-02-2013


Behoud ons cultuurgoed: de klomp

BELTRUM - Zes cursisten mochten donderdag uit handen van Paul Nijhuis, directeur van Klompenfabriek Nijhuis in Beltrum, het certificaat 'machinaal vervaardigen van klompen' in ontvangst nemen. Dat was het resultaat van een initiatief van Nijhuis Klompen, om de vakkennis op het gebied van machinaal klompen maken over te brengen aan jongeren en daarmee bij te dragen aan het behoud van ons nationale cultuurgoed: de klomp.

Door Kyra Broshuis

In de bedrijfshal werden de laatste onderdelen nog eens onder de loep genomen. De cursusleiders Reuvekamp en Schamp konden tevreden constateren dat alle deelnemers aan de vastgestelde eisen hebben voldaan. Schamp, die de respectabele leeftijd van 90 jaar heeft bereikt, is een autoriteit op het gebied van de klompvervaardiging. Werktuigbouwkundige Schamp heeft jaren lesgegeven op de HTS in 's-Hertogenbosch en is blij met zijn jongste geslaagden.

"Deze klompenmakerscursus is uniek in Nederland. Het is een rijkserkende opleiding. Ik ben verheugd dat ik bij Nijhuis, toch de grootste producent van Nederland, mijn kennis heb kunnen overdragen.'' Onder toeziend oog van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers (NVK), Luc van den Tillaart, is de jongeren de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. "Het is erg belangrijk dat er jonge mensen zijn die dit vak willen leren, het is een uitstervend beroep en wij willen voorkomen dat dit ambacht verloren gaat'', aldus Van den Tillaart.

Grollenaar Clemens Reuvekamp is expert op het gebied van de machinale klompenvervaardiging. Hij is degene die de cursisten heeft aangeleerd hoe je op de juiste wijze de machines moet instellen."Dat luistert heel nauw'', zegt Paul Nijhuis. "Als de machine ook maar een fractie verkeerd is afgesteld wordt het geen goede klomp.''

Nijhuis benadrukt het belang van het behoud van de klomp als cultuurerfgoed. "De klomp is en blijft hét symbool van ons Nederlands erfgoed. Meer nog dan molens en tulpen is de klomp in het buitenland het eerste waar men aan denkt wanneer het over Nederland gaat.'' Het is ook daarom dat Nijhuis zijn bedrijf beschikbaar stelt voor het leren van het specifieke vak van klompenmaker. "Met het onderwijs van Schamp erbij leren ze hier echt van de meester. Er bestaat geen opleiding voor klompenmaken en technisch gezien is het een ontiegelijk moeilijk vak.'' De kennisoverdracht naar de volgende generatie is dan ook bedoeld voor het behoud van het vak. "Voor de branche is het beter dat er meerdere bedrijven zijn. We willen niet als enige het vak beheersen'', aldus Nijhuis.

Deze cursus werd dan ook niet alleen door eigen mensen gevolgd. Van de zes leerlingen zijn er drie van Nijhuis zelf, één komt er uit Zeeland en twee uit Friesland.

De uitreiking van de certificaten is een feestelijke aangelegenheid. "We zijn blij met deze nieuwe jonge vakmensen. Zij kunnen de klomp behouden voor de volgende generaties'', aldus een trotse Nijhuis.


Clemens Reuvekamp geeft uitleg aan een cursist.

Klik hier om de foto's van de cursus te bekijken


Korte impressie van onze 80 ste klompenmakers contactdag in Sint-Oedenrode.

In het programma Rondje Rooi van TV Meierij, de lokale TV omroep voor Sint-Oedenrode werd aandacht besteeld aan de klompenmakers contactdag.

Bekijk het fragment


Promotie filmpje voor de klomp

Ook in Zuid-Korea wordt gedanst op klompen, zie het filmpje op Youtube.


Studio MAX Live

Op maandag middag 08-10-2012 rond kwart voor één, zagen we onze jongste klompenmaker op de TV. Zeker de moeite om te kijken. Onze jongste klompenmaker kwam, toen de uitzending ongeveer half uur bezig was, dus halverwege de uitzending. Veel kijk plezier.

Bekijk het fragment


Klompenkeuring en klompenbeurs in de media

Op dinsdag 2 oktober werd de klompenkeuring gehouden, gevolgd door de klompenbeurs op 5 oktober. In verschillende media werd hier aandacht aan besteed:

Website MooiRooi.nl


De MooiRooiKrant - woensdag 3 oktober 2012


Klik op het artikel om deze in een groter formaat te openen.
Eindhovens Dagblad - zaterdag 6 oktober 2012


Klik op het artikel om deze in een groter formaat te openen.
Midden Brabant - dinsdag 9 oktober 2012


Kunstenaars en klompen

Niet alleen in New York willen ze onze klompen gaan gebruiken in een museum op een expositie.

Maar ook de kunstenaars op de Floriade in Venlo kozen voor onze klompen.

 

 


Houten klompen blijken zeer nuttig als veiligheidsschoen!

Binnen ons bedrijf is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht.
Een medewerker binnen ons bedrijf had de wens om houten klompen te dragen omdat hij die ook privé draagt.
Na enige discussie binnen ons bedrijf heb ik met enige overtuiging (over het goede beschermingsniveau van klompen) mijnerzijds toegestaan om houten klompen ook als veiligheidsschoen te zien. Dit blijkt nu dus in de praktijk een goede beslissing te zijn geweest!
De betreffende medewerker heeft namelijk een zware stalen balk op zijn voet (klomp) gekregen en dankzij de klomp geen enkel letsel aan zijn opgelopen (zie foto klomp na ongeval). Nog sterker had hij veiligheidsschoenen gedragen had hij waarschijnlijk geplette middenvoetsbeentjes gehad omdat hij de balk dan op de hoogte van de wreef (achter de stalen neus) had gekregen (zie afdruk van de balk op de klomp).


Social media voeren Hollandse klompen ver

Met Hollandse klompen succesvol zijn in het buitenland. Door slim gebruik van social media is eigenaresse Marie-Louise Holl van Holl Souvenir & Klompen daarin geslaagd.

Lees verder op fd.nl >>


Dores van Zwienen overleden

Voor de derde maal dit jaar is een lid van onze vereniging overleden.

Op 16 maart is de heer Dores van Zwienen overleden.

De heer van Zwienen was een oud voorzitter van onze vereniging

De heer van Zwienen werd 83 jaar.


Eelke Scherjon overleden

Helaas moeten we binnen een maand wederom een overlijden van een NVK lid aankondigen.

In de nacht van 7 op 8 februari is ons zeer gewaardeerde lid Eelke Scherjon overleden.

Eelke werd in een door hem zelf vervaardigde uitgeholde wilg opgebaard tijdens zijn afscheidsviering op 13 febr.2012


Jan Schuitemaker overleden

Veel te vroeg is Jan Schuitemaker op 59 jarige leeftijd overleden op 15 januari.

Jan was een zeer gewaardeerd lid van onze vereniging, altijd aanwezig op elke vergadering.


Foto's Klompenmmakers Contactdag op 7 oktober 2011 in Sint-Oedenrode

Klik hier om de foto's van de klompenmakerscontactdag 2011 te bekijken .


Film van klompenmakersschool Sint-Oedenrode 1943

Nu beschikbaar bij de voorzitter.